Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

Álom és kreativitás konferencia Pesten

2011.07.25. 15:52 Zápor.

 

 

ÁLOM, FANTÁZIA, KREATIVITÁS:

A MENTÁLIS FOLYAMATOKTÓL A TÁRGYIASULT VALÓSÁGIG

 

 

...ezt a címet kapta idén a Magyar Pszichoanalitikusok 18. konferenciája.

Október 7-8 (péntek - szombat) az időpont, de azért lehet esetleg sürgős a döntés, mert az első kedvezményt adó befizetési határidő augusztus 1.

**************************************************************

Helyszín: Hotel Mercure Buda (Budapest I. ker. Krisztina krt. 41-43.)

Rövid ismertető:

A pszichoanalízisben és a dinamikus pszichoterápiában az álom vagy inkább az álmodás jelensége átalakuláson megy keresztül. Egyes megközelítésekben (pl. mentalizációs elmélet) jelentősége – legalábbis technikailag – csökken, más irányzatokban nő (Ogden: pszichoanalitikus harmadik, mint a közös álmodás eredménye). A tudattalan megismeréséhez vezető „királyi út” felfogás Freud óta számos modern, kutatásokkal megalapozott álomelmélettel gazdagodott.

Az álmodás összekapcsolható és rokonítható a fantáziatevékenységgel, leginkább akkor, ha egy lépést még megtéve az alkotó tevékenységet is bevonjuk érdeklődésünk körébe.

A dinamikus szemléletű pszichológia – kissé leegyszerűsítve – a kreatív cselekvést háromféle módon közelíti meg. Az egyik, a kreatív személyiségek pszichoanalitikus vizsgálata, a másik az úgynevezett elsődleges mentális folyamatok (amelyek az álmok létrehozásában játszanak szerepet) jelentőségét kutatja az alkotó folyamatban, a harmadik pedig a regresszió az én szolgálatában (Kris) koncepció alapján próbál magyarázatokat találni a kreatív teljesítményekre.

Témaválasztásunk aktuális, a címben foglalt kérdéskörök sokféle feldolgozásra adnak lehetőséget. Ezek közül felsorolunk néhányat az alábbiakban, de konferenciánk természetesen – ahogy mindig – utat ad a szabad témafeldolgozásoknak is.

  • Az álomban működő mechanizmusok a mindennapi életben és a klinikai gyakorlatban
  • A primer folyamatok jelentősége a diagnózisban és a pszichopatológiában
  • Képi beszéd, képi kifejezés az álomban és a művészetekben
  • A defenzív fantáziáktól az elaborált konfliktusokig
  • Van-e alvás álom nélkül – és pszichoanalízis álom nélkül?
  • Lehet-e az álmodás, az álmok átalakulása az analitikus folyamat indikátora?

 

TOVÁBBI INFÓ A HONLAPON

 

Szólj hozzá!

Címkék: összefüggések

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr33096673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása