Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

További hozzávalók - rákattanásgenerátor

2010.05.02. 00:28 Zápor.

 Mert bizonyos szempontból szerelem kérdése. Akit hajt valami gyanús, megszállott láng, annak magától megy az időráfordítás, nem kell hozzá önfegyelem, az fogcsikorgás nélkül ugyanannyi idő alatt többet fejlődik mint a csikorgatós versenyző, és: talán a lényeg, hogy...

...az élvezet vezet! :-D Bioüzemanyag ami feleslegessé teszi az önsanyart, és jutalom, nem valamikor a bizonytalan jövőben, (amit a tudatalattid egyszerűen nem vesz komolyan,) hanem gyakorlás és tanulás közben is, azaz most!

 Leírtam a közvetlen T.Á.-ba lépés tapasztalatait és tippjeit itt, az utolsó húsz perctől kezdve. Meg az elméletet, mi szerint eleinte az akaratlagos, letisztult tudatmegőrzéses elalvás mellé célszerű adagolni közvetett hatást kiváltó, tudatalattidat szövetségeseddé édesgető izgalmas, indianadzsonsz-hangulatú cselekvéseket. Esetleg pár órát rendszeresen rászánni elalvás előtt (max kettőt v, hármat, különben besokalsz), és ahogy egyre rutinosabbá válsz, a közvetett rápörgető trükkökből egyre kevesebb is elég, végül felkarcsúsodhat az egész elalvás előtti 15 - 30 percre. Szerintem. (Remélem.)

Rászoktam, hogy sikeres T.Á. -ba lépés után leírom magamnak mindazt, ami szerintem kiválthatta, amit előtte csináltam. Hamar kiderültek a visszatérő elemek.. :-) Itt vannak, pontosan hatásfok szerinti sorrendbe szedve, legfelül a legdurvább T.Á. valószínűség-növelő, lefelé pedig az egyre hígabbak.

Azt mégegyszer hangsúlyozom, hogy ezek lehetőségek, kinek mi jön be, ha egyet - kettőt használsz belőle, azzal is előbbre vagy. Ne terheld túl magad! Csak annyit - vagy egy kicsit mindig kevesebbet - mint amennyi jól esik.. (Sóvárogj csak, az a jó... :-))))

  1. Beszélni róla szóban, olyannal, akit érdekel a téma
  2. Írni közösségbe, pl. fórumozni T.Á. -ról
  3. Levelezni róla
  4. Játszani szóban - min. két ember kell hozzá (mirehasználná-játék, tünet-játék, tünet-játék másokra vonatkozóan)
  5. Írásban, közösen gyűjteni a felhasználási lehetőségeket
  6. Limitált receptjavítás
  7. Mentáltréning é/v programozás (Hypnoszkő)
  8. Olvasni, informálódni róla
  9. Napi csúcsok
  10. Hitelesen, "beélve" eljátszani, ahogy beszélsz róla (előadás begyakorlása)
  11. 3 + 3 miért (mára!)
  12.  Elakadásjelző naprakészen, é/v két lépés-trükk
  13. Ösztönző példa
  14. Három edzői kérdés
  15. Transzplantáció-játék
  16. Fengsui - vagymi, fókuszok
  17. Rituális (khmmm - khmm..) "mágia"
  18. Legendák, atmoszférafürdő
  19. Mit javasolna-játék
  20. Önbizalomnövelésnek álcázott mentális maszturbáció

******************************************************

Beszélni róla szóban, olyannal, akit érdekel a téma
Kiválasztási szempont: minél inkább meg akarsz felelni az illetőnek, annál alkalmasabb a célra. Hogy a beszélgetés személyesen zajlik vagy pl. skype-on, és hogy egyáltalán találkoztatok -e valaha, az tökmindegy. Csak élő beszéddel kommunikáljatok, ne írásban.

 

Írni közösségbe, pl. fórumozni T.Á. -ról
Szempont: minél népesebb és pörgősebb közeg, minél nagyobb nyűzsi

 

Levelezni róla
Kevéssé hatékony, mert nem egy csoport, hanem csak egyetlen ember fogja látni, automatikusan kevésbé figyelsz

 

Játszani szóban - min. két ember kell hozzá (mirehasználná-játék, tünet-játék, tünet-játék másokra vonatkozóan)
Mirehasználná játék, Tünet játék: (Viszonylag fontos, hogy ismerősök legyetek legalább egy kicsit, valamennyire bele kell hozzá látni a többiek életébe.) Egyvalaki a társaságból, akiről a többiek sorban mondanak egyetlen apró "tünetet", olyat, amit külső szemlélő nem tud a T.Á. -hoz kötni, csak észrevehető változás lenne, ha az illető teljesen profi tudatos álmodó lenne, és kb. két naponta hosszú, szilárd, tiszta T.Á. -a lenne, amit célirányosan hasznosít is valamire. (Illetve: általában hangulat szerint más - más dolgokra álmonként, két - három bevált, visszatérő kedvenc funkcióval.) Végül ő mond saját magáról egyet, aztán egy következő jelenlevőről mond mindenki.. Az egy külön bejegyzés, hogy emlékezetes, elhangzott példákat soroljak...

Tünet játék másokra vonatkozóan: egyetlen közös ismerősről egy-egy tünet, sorban. Lehet tényleges ismerős, híres ember, kitalált figura... Fontos, hogy "tünet" a hétköznapi életében megjelenő, apró változás legyen, munkában v. magánéletben észrevehető, de ne lehessen közvetlenül kötni a T.Á. -hoz, noha annak a gyakorlása okozta.

 

Írásban, közösen gyűjteni a felhasználási lehetőségeket
..és szépen telik, telik a közös kosár, hiszen ma már nem is emlékeznél a saját tegnapelőtti ötletedre.. Hátmég azok, akik meg sem tudják, ha be nem dobod a közösbe.

 

Limitált receptjavítás
A saját T.Á. módszered tökéletesítése, naprakésszé tétele. Javítás, hozzácsatolás, a fölösleg kidobálása. A napló forma sztem nem a legjobb, mert nincs egyetlen, folyton kész, összefoglaló "álláspont" szerű letisztult recept, pedig az nagyon hasznos. Nem csak hogy ne felejtsd el, és hogy átlásd, hanem, mert minden apró javításkor sokkal erősebben fókuszálsz, és mélyebb nyomot is hagy az, amihez fizikai cselekvés (írás) járul, mintha csak gondolkodnál a dologról. És hogy egyetlen kész recptet változtatsz mindig a tapasztalatok alapján, az magát a kísérletezést, gyakorlást, tanulást is értékkel tölti fel, haladásérzetet ad, súlyt a munkádnak. Jelzés a tudatalattid számára, és a katyvasz megszüntetése miatt erőteljes segítség a tudatodnak. És a csavar: legyen rá egy maximális időlimit, kevesebbet lehet, de abba a húsz (30, x ...) percbe minden nap bele kell férned, többet nem szöszölődhetsz vele! Állítsd be az órát, ha ki szoktál futni. Segít a lényegre koncentrálni, és hogy ne und meg.

 

Mentáltréning é/v programozás (Hypnoszkő)
A mentáltréninget sportpszichológusok alkalmazzák, és belső, képzeletbeli gyakorlás, a programozás pedig az a bizonyos, amit Te is ismersz, csak esetleg más néven: a cél elérésének vizualizációja, előemlékezés, önhipnózis, stb., stb... Az az állapot, amre Luther azt mondta, hogy "A jó keresztény úgy tud imádkozni, ahogy a kutya nézi az asztalon levő húst." A mentáltréning a teljes folyamaton visz végig, a vizualizáció pedig az elért célt "programozza", a kész termékben lelt örömet.

Hypnoszkő: (azért ez a neve, mert akkor jött az ötlet, mikor Hypnos, az alvás istenének tanácsait kértem ki egy mentális kocsmaasztalnál... Ld.: Mit javasolna-játék) Szóval. Ha szimpatikus, úgy érzed hogy kedved van hozzá, akkor segíthet fókuszálni: Egy számodra szimpi kavics (lehet rituálisan megtisztítani előtte, ízlés szerint), amit általában magadnál tartasz, olyan helyen, ahol rendszeresen belebotlasz. Zsebben a legjobb. Este kivenni, ágy mellé tenni. Ahányszor hozzáérsz véletlenül vagy szándékosan, eressz meg egy mosolyt (ne hagyd ki, fontos, mosolyogjon a fejed!), és éld át (de úgy, hogy érezd az izmaid és a tartásod önkéntelen változását válaszul), hogy épp most annak örülsz, éld át azt a kis, melengető, pezsgő örömet, hogy (ők itt körülötted mind nem tudják, hahaha!, de) mestere vagy a tudatos álmodásnak. Illetve: Mestere. Úgy fantáziálj, hogy pár másodpercre minél valóságosabb valóságnak éld meg, aztán tedd tovább amit eddig, és hagyhatod még magad ringatódzni ebben az érzetben, amíg el nem tereli a figyelmedet valami más. Fontos, hogy nem magáról a T.Á. biztos képességéről van szó, hanem az x db. kellemes és hasznos felhasználási lehetőség mindennapi élvezetéről: Ennek az örömét érezd át! Mégegy apróság: ha programozni é/v mentáltréningezni is szoktál olykor, komoly húzóerő a tudatalattid számára, ha minden alkalom után teszel egy apró, új pöttyöt alkoholos filccel a Hypnoskövedre. Szebb lesz, (a negyedik után már mintákat fogsz rá pöttyögni), személyesebb lesz, minden egyes odafordulás növeli a jelentősségét, és érzékelhetően látod, hogyan lesz napról napra egyre - egyre - egyre több odafordulási alkalomból (a választott rész világnézet szerint aláhúzandó:) egyre több univerzumba küldött energia ami a kívánságodat erősíti VAGY a rendszeresség biológiai természete miatt egyre több T.Á. -mal foglalkozó neuronkapcsolatod, ami - végső soron - szintén a kívánságod valóraválásának esélyét növeli.

 

Olvasni, informálódni róla
Mert "A lelkesedés mértéke a szakértelem mértékével egyenesen arányos."

 

Napi csúcsok

Roppant szórakoztató tud lenni, feldobja kicsit az átlag hétköznapot. :-) Ha olyan feledékeny vagy mint én, akkor nyiss úgy, hogy egy ruhacsipeszt csíptetsz a kispárnádra (iratcsipeszt, stb.), akkor azonnal, mikor úgy döntesz, hogy ma napicsúcsos napot akarsz. A csipesz legyen az első lépés. Aznap, ha erős érzelmeket érzel, és arra tippelsz, hogy a mai napod három legérzelemtöltöttebb csúcspontja közül ez lehet az egyik, akkor (anélkül hogy bárki észrevenné rajtad), válaszolj egy egyszerű kérdésre: "Mit tennék most, ha ez tudatos álom lenne?" Aztán engedd, hogy a fantáziád magával ragadjon... Néha igennehéz - hiszen dúlnak az érzelmek benned. De pont ez a legjobb kötőanyag, ami beépíteni a T.Á. előnyeit a gyakorlati tettekért felelős agyrészedbe: a napod vadászottan legerősebb érzelmei. És ráadásul szórakoztató... (Ha egy ötlet elkapott és nem ereszt, nyugodtan hagyd magad, fantáziálj, úgyse látják rajtad...)Ja, és a csipesz, ki ne hagyjam. Hogy ne felejtsd el az uccsó lépést: Elalvás előtt úgyis leveszed a párnádról, de csak akkor veheted le, ha előtte egy pillanatra megálltál ellenőrizni, hogy ahhoz képest amire tippeltél, ténylegesen mik voltak az aznapi érzelmi csúcsok. Ez arra jó, hogy kihívás legyen, játék, legközelebb is kedved legyen hozzá, és kedved legyen jobban tippelni. Annyival érdekesebbé és ezáltal gyakoribbá tesz a játékot (ami meg növeli a T.Á. sikerek esélyét), hogy azt az egy csipeszt és a napi 10 másodpercet megéri. Sztem.

Hitelesen, "beélve" eljátszani, ahogy beszélsz róla (előadás begyakorlása)

"Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."

Salvador Dalí

 

"Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen."

Albert Einstein

Akkor fogod igazán megtanulni, ha tanítod ÉS: közel teljesen mindegy, hogy a valóságban, vagy csak eljátszod, mintha lenne kihez beszélned (az ajtót zárd be!!) Ha gimiben vagy egyetemen kértek volna fel egy tizenöt perces előadást tartani, fokozott figyelemmel a gyakorlati megvalósítás buktatóinak sikeres átugrálására, akkor hogyan készültél volna rá? Készítsd el a kis kartontáblát, ha az volt a módszer, vagy írj a tenyeredre, állj ki középre, és gyakorolj. Látod őket? Le tudod kötni a figyelmüket? Kérdeznek a büdösök? Mit? Mit tudsz mondani nekik, amivel megtartod a figyelmüket? Amire te is haraptál volna ilyen idős korodban?

Ok, következő helyzet. Nézd meg a legelső pontot. Válassz egy ismerőst. Illetve: nem. AZT az ismerőst. Pont őt. Akinek a pillanatnyi elismerésére és figyelmére leginkább vágysz. Együtt ültök a korláton. Ott, ott, na, tudodhol... Na! Ott! Látod a tájat? Ott üldögéltek, és ő kérdezett a T.Á. -ról, meg arról, hogy te hogyan szoktad csinálni, és hogy most hol akadsz el ha van ilyen, és azt hogy lehet megoldani... És most jön a lényeg. A szagát is érezd!! Nem vicc. Az arcbőrének a pórusait, az orra ívét, a tartása dinamikáját.. Tényleg látod?? Izzadsz már? OK! :-) Akkor dumáljatok, kettesben hagylak titeket.

3 + 3 miért (mára!)

(A látszat csal: AZ EGÉSZ nem igényel pár percnél többet.) Van egy kis füzetem kéznél, néhanap írok bele. Mivel ez a módszer a gyermeki énedet igyekszik játszótárssá tenni, talán jobb, ha maga a füzet is szerethető. Működő, bevált "mágikus" módszer: "Add meg a módját!" Ha első lendületedben bemész az írószerboltba, nem várod meg a visszalankadást, és olyan füzetkét veszel, ami megtettszett, amivel jóbarátok lesztek, az megőrzi az indulás kellemes hangulatát, és kicsit visszaad belőle, ahányszor kézbeveszed.

Azt a tényt igyekszik kihasználni, hogy a mai napban mindig van valami, ami csak rá jellemző, bármilyen pici részletnek tűnik is. Hogy hamár mozdulsz, azonnal a pillanatnyi létezésed eleven húsához nyúlj, közvetlenül az érzelmi központodba.

"Mit élveztél / élveztél volna speciálisan a mai napodra jellemzően az utolsó alvásod T.Á. -ában?"

Ha volt T.Á., keresd az egyedi jellemzőt, bármilyen apróságot ami örömet okozott, minél összetéveszthetetlenebb, egyszeribb, annál jobb. Ha nem volt T.Á., idézd fel a mai érzéseid, mi fogott meg, mi esett jól, mi tetszett, ami speciálisan a mai napod sajátossága? Ennek az érzelmi emlékeit felidézve (újra átérezve, a pár órás, még érzelmileg is tapintható emlék erejét kihasználva újra bebizsergetve az örömközpontodat) pár másodpercre fantáziálj el róla, milyen lett volna ez T.Á. -ban? :-) Nyugodtan helyezkedj bele az emlék örömébe. Aztán hagyd életrekelni, arra menni, amerre akar, nagyobb örömmé fejlődni, legyél gyerek, engedd meg kicsit a túlzásokat magadnak, olyan kreatívan, mint gyerekkorodban, mikor ez még sokkal jobban ment... (Ezt az "én soha..." dolgot el se kezdd, nem veszem meg!) Keress három ilyet, és tömören írd le.

Aztán vedd kézbe a füzetedet, fordítsd meg a vízszintes tengelye mentén, hogy hátulról is ugyanúgy írhass bele, mintha az eleje lenne, és:

"Milyen gyakorlati előnyöd származott /származott volna speciálisan a mai napodra jellemzően az utolsó alvásod T.Á. -ából?"

Bármi jöhet, ami eszedbe jut, és a mai napodon gyakorlati szempontból dobott volna munka-, hobbi-, párkapcsolat-, sport-, bármimás - ügyben.

Pár példa a saját füzetkémből - Füzet eleje: "kellemes dolgok"

  • nem létező gyümölcsök nem létező ízei
  • kideríteni, hogy a történet, amibe csöppentem, miről szól
  • különböző munkakörökben kipróbálni magam, pl. családsegítő
  • jó dal - jó dalszöveg - jó zene élmény. Egyszerűen jól esik. :-)
  • élvezni az izgalmát, hogyan keveredem ki belőle, mikor gyilkossággal vádolnak

    Füzet túlsó eleje: "hasznos dolgok"

  • ajándékötletek
  • a józan ész eszközével érzelmi szappanbuborékok elpukkantásának élménye ébren is velem jön
  • gazdaggabban fejezem ki magam beszéd közben. Merészebb asszociációk, emlékezetes képek
  • ruhákat megnézni magamon, hogy hogy állnak, tervbe vegyem -e valóságban is?
  • a "nem tétovázó üzemmód" plasztikus emléke velem jön

   OK, ez megvan, néha, mikor eszedbe jut, írsz a mai napodból három-három gondolatot. Most jön..

..a másik előny: Visszaolvasni. Egyrészt jól esik, ahogy olvasod, automatikusan felidéződik a gondolat. Másrészt, megint eszedbe juttatja a T.Á. -ban rejlő lehetőségeket, amiket egyébként már elfelejtettél volna. Magával ragad, belelkesít, mosolyt ragaszt az arcodra, és természetes lendületet ad a gyakorláshoz.

Még egy apróság: nehogy azzal kasztráld az egészet, hogy kötelezővé teszed! Tartsd egy mozdulattal elérhető helyen a füzetkédet, és akkor írj bele új tételeket, mikor kedved van hozzá.

Elakadásjelző naprakészen, é/v két lépés-trükk

Ösztönző példa

Nem kell hogy T.Á. téma legyen, egy dinamikus könyv, aminek bírod az íróját, és jól jön a gyakorláshoz, ha automatikusan ragad rád a lendületéből, egy feltalálós film... Egyrészt friss szél az elmédnek, friss élmény, "térváltás", másrészt kihasználja azt a biológiai mechanizmust, hogy "Ki kivel hálik, olyanná válik.", még ha egy Leonardo -val, vagy japán óriás-függőhíd építőkkel vacsorázás (National G., Spektrum, stb.), vagy egy Amundsen -nel csendespihenőzés erejéig is.

Három edzői kérdés

(Ténylegesen elhangzanak meccs előtt, valami boxolós dokumentumfilmből..)

  • Milyen változást jelentene az életedben, ha ez, a mai alkalom olyan jól sikerülne, ahogyan szeretnéd?
  • Miben fejlődsz emberileg, ha ezt most képes leszel végrehajtani?
  • Mit éreztél a legutóbbi sikeredkor? Idézd fel, éld át újra!

Transzplantáció-játék

Azok a bizonyos önkorlátozó hiedelmek. A rögzült, bekövesedett ál-tények, magunk által nem tudatosan gyártott, vagy szüleinktől, tanárainktól kész panelként átvett, sunyi kis potyautasaink, amikről többnyire nincs is tudomásunk.. Nem misztifikálom: egyszerűen azt tapasztaltam, hogy van hatása. Szóval: transzplantáció. Felismerni, kiszedni és vadiújat tenni a helyére. Persze, tudom, hogy attól még az dehogy tűnik el, dehogyis egyszerű és könnyű ennyire... De ha egy hajszálnyit is használ, akkor is használ. Abbahagyható és folytatható, amit eddig végeztél az már nem vész el, félbehagyva sem "fél", ott egész, ahol éppen tart, mint a hangyaboly. Érdemes egyszerre csak tíz - tizenöt percet rászánni, hogy egy kört mindenképp be tudj fejezni, mert az viszont fontos. (Mindjárt érthetőbb lesz.)

  1. Ötlethajsza. Hangolódj a T.Á. -ra, meg a vele való foglalatoskodásra. (Csüccs.) Papír, írószerszám. Aztán óvatosan húzd ki a dugót, és kapaszkodj, mert elvisz a víz... Azok a bizonyos makacs, csimpaszkodó hitek. Megtanultad valamikor, és azóta tartja magát, pedig: nem igaz. Persze, mikor kijön a fényre, tudatos ésszel rápillantva már nevetséges, dehát, pont ez a lényeg, hogy magától soha nem jön! Eleinte lehet hogy kotorásznod kell, lassan indulnak el, vagy úgy tűnhet, neked olyanok nincsenek is... Aztán csak győzze a kezed az írást.. Még egy érdekesség velük kapcsolatban: Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy a saját, vagy a szüleid rögzült hiteiről van szó. És mindegy, hogy kimondták -e, vagy csak valószínűsíted a viselkedésük, világhoz való hozzáállásuk alapján. Olykor jó, ha célirányosan a szüleid hiedelmeit, vezérelveit kezded közelebbről megnézegetni, elemibb pozitív változást hozhat, mintha a sajátjaiddal szöszörésznél. Ok, példák: "Aki az álmaival foglalkozik, annak túl sok a szabadideje, csinálhatna valami hasznosat is!" - "Nnah.. mégegy sznob Ezo-teri, aki nem tud mit kezdeni magával!" - "Amiről álmodsz, az nem élmény, csak élmény-pótlék! Talán jobb volna kitalálnod, miért menekülsz a valóság elől?" - "Nagy átvágás, hogy hasznos, csak becsavarodsz tőle, aztán meg íratod fel a bogyókat.."   stb, stb, stb.
  2. Nem muszáj, de hasznos egy kis "írás-mágiával" (értelmezés: ld. Fengsui) felturbózni a következő lépést. Sima papírral is működik. Szóval, érdemes kerítened valami izgalmas, nagy papírt. A nagy rajzlapot szeretem erre leginkább, de kinek - kinek ízlése szerint. Felülre a témát, címnek. Nem kell precíznek lennie, inkább személyes de hatásos legyen, mint száraz.. Most a nem címnek fenntartott részen kezdj el (kb.) egyenes csíkokat húzni. Felezd addig, amíg kb. egyforma 3 - 5 cm -es négyszögeket kapsz. Ezekben fog lakni egy - egy új hiedelem. Ha szereted a szépen fogó tollakat és a szép színeket, hajrá, ne fogd vissza magad! Az eredmény olyan legyen, amire szívesen nézel rá.
  3. Most fogd az összegyűjtött, akadályozó hiedelmeket, és szépen, egyenkén vizsgáld meg. Aztán fogalmazz meg helyette egy újat, ami átveszi a szerepét, nem akadályoz hanem támogat, ÉS!: őszintén el is hiszed. Például: "Aki az álmaival foglalkozik, az pihen, játszik, feltöltődik, ami növeli a teljesítményét más egyéb tevékenységekben, és ez mindenképp hasznos." - "Csak úgy tehetem nevetségessé magam a T.Á. -mal, mint bármi mással, amit rosszul adok elő." - "Tudatosan figyelek rá, hogy észrevegyem, ha bármikor menekülni kezdek a valóság elöl. Az álomban megélt élmények pedig ugyanolyan valódiak, mint az ébren megéltek, csak másképpen valódiak." - "Ésszerűen adagolva, és kellő racionalitással felhasználva az álmokkal foglalkozás kellemes és hasznos dolog. Elég józanság van bennem, hogy könnyedén, folyamatosan kézben tartsam az adagolást. Aki pedig a T.Á. -tól bekattanna, az bármi mástól is ugyanúgy bekattanna, ha kicsúszik alóla a talaj." Rendben, kész az újszülött, életerős választott hiedelem. Akkor írd le, egy négyzetbe egyet. Ha helyed és kedved van, a nagyon rövid alá rajzocskát is tehetsz. Szerintem úgy jobb, hogy nem sorba veszed a négyzeteket, hanem, érzésed szerint, egyfajta folyton harmónikus pöttyözöttséget fenntartva, hogy minden állapotában úgy nézzen ki, hogy így is kerek, kész. Újakat a nagyon üres foltok közepébe. Így nem kelt olyan érzést, hogy bármi kötelezőség lenne benne, nincs félbehagyva, hogy folytatni kelljen. De a lehetőség megvan..
  4. Na ezért mondtam, hogy inkább rövid körökkel dolgozz, egyszerre 10 - 15 hiedelmet írj át, max csinálsz mégegy kört: mert EZ az uccsó lépés talán a legfontosabb. Fogd az eredeti papírokat, amin a régi hitek vannak leírva, és számodra hatásos módon, látványosan semmisítsd meg. Én persze égetek, de ha te összetépkeded kis darabkákra és elásod vagy megeteted a melletted ülő kolegáddal.. Ahogy szerinted leginkább megjegyzi a tudatalatidd magát a megsemmisülés tényét. Az ember ösztönösen jobban bevési azt az eseményt, ami nyílt láng jelenlétében történik (a régi vallások ezt igazán jól tudják), úgyhogy ha tökmindegy, akkor leginkább ezt javaslom. Mivel így eleje-vége, kerek egész a folyamat, nem tartom jónak félbehagyni.
  5.  A most készült nagy papírt őrizd meg, vigyázz rá. Talán jobb lazán összetekerni, mint összehajtogatni. Néha, ha azt gondolod, hogy épp ez ad erőt, előveheted olvasgatni, vagy folytatni. Olvasgathatod lassan merengve is, szép zene mellett, elalvás előtt, úgy, hogy minden hiedelem külön, természetes kis kellemes, mosolygós, pár másodperces meditációs belerévedést kapjon. Ha még időd és kedved van, adhatsz neki színt, arcot, díszítheted, attól lesz mégjobban "varázs" -tárgy, csak figyelj, hogy ne rontsd el! Ami időt arra szánsz, hogy derűs, pasztel színű vízfestékkel halványan.. vagy mák szirmokkal ( <= ld. álomszimbólum, magyar néphit <= ld. szimbolikus tárgyak mint tudat alatti figyelemfókuszok, pl. fengsui :-DDD Najó, hagyd abba a visítást, befogtam.. )

Fengsui - vagymi, fókuszok

Nem hiszek a lakásban élő energiasárkányokban, sem a csíben. Viszont az öreg, okos kultúrák természetes bölcsességében, és a kulturális evolúcióban, ami évszázadok, évezredek alatt az emberi pszichével a legtökéletesebb mértékben kompatibilis tudat alatti "célratartó mechanizmusokat" képes kísérleti úton kidolgozni.. Na, abban hiszek.

Csak ami jól esik, és ami kompatibilis a természeteddel meg az ízléseddel. Hagyományos Feng - Shui, ha egyébként is szereted, akár a saját, belső szimbólumaival, akár más kultúra szimbólumaival (pl. ha jobban szívedhez érnek a magyar mitológia elemei, vagy a keltás, druidás, vicca vonal) vagy akár saját, egyéni jelképekkel, csak az a lényeg, hogy ha rápillantasz, ne csak tudd, hanem érezd, hogy mit jelent - neked.

Fókuszok: erő-tárgyak, talizmánok, amulettek, stb, stb. Ismét csak világnézet szernt szabadon választhatóan: A: Bizonyos természetfeletti hatásokat kihasználva mágikus energiát fókuszálnak, amely segíti tulajdonosukat egy adott cél elérésében. B: Bizonyos természetes hatásokat kihasználva (többnyire tudat alatti) gondolatokat fókuszálnak, amely segíti tulajdonosukat egy adott cél elérésében. És a szép az egészben, hogy: tökmindegy!!! Épp a Feng Shui hazájából származik a mondás: "Mindegy, milyen színű a macska, csak fogja meg az egeret."

Ha romantikus, vadregényes típus vagy, beszerezhetsz egy tárgyat, ami szerinted elősegíti a sikeredet. Pl. tartsd a fiókban, és ha T.Á. -hoz készülsz, tedd az ágyad mellé. Vagy jól látható helyre a hálószobádba. Az a leghatásosabb, amit damilon fellógatsz az ágyad fej felöli része fölé, mert lefekvéskor - felébredéskor mindig látod; magához rántja az ösztönös figyelmedet, mert a damil miatt olyan, mintha lebegne vagy zuhanna; és mert forog, mozog, felhívja magára a figyelmet. Csít koncentrál, ha más nyelvjárást szívesebben használsz. (Okosan! Roppant ciki lehet azzal beállítani az ügyeletre, hogy álmomban ráesett egy kristálygömb az arcomra...) Személy szerint a tipikus indián álomfogókat nem szeretem, mert nem értek egyet a jelentésével, de itt is az fontos, hogy hatásosan fejezze ki a fílinget, ami miat T.Á. -ot akarsz. Mondjuk, lehet az álmok, asztrálsík hivatalos kristálya a párnád alatt, ha gyógyító kristályos típus vagy. Üveg pillangó, az éjjeliszekrényen, ha találsz olyat, ami tetszik, mint az álmok totemállata. Figyelem: óvatos de kalandvágyó ifjú hímegyedeknek javasolt a fengsui bolt helyett az azzal szemben levőbe betérni, és egy fekete csipkebugyit beszerezni rituális fókusznak...

Rituális (khmmm - khmm..) "mágia"

Lásd Fengsui. A lehetőségek száma abszolút korlátlan. A részletek könyvtárakat töltenek meg. (Egyébként pl. Eliphas Levi - akinek a személyében az a szép, hogy már Szerb Antal a Pendragon legendában is mint "nagy klasszikus" -t említi, szóval nem mai gyerek.. A Magas mágia dogmája és rituáléja c. könyvében olyan talpraesett tisztánlátással és racionalitással beszél a mágikus módszerek sikerének okáról, hogy leestem a székről tőle.)

Főzz gyertyaolajat napfelkeltekor forrás mellett, tegyél cetliket kis pogácsába sütve faodúkba az erdei szellemeknek: bármit, aminél leginkább azt érzed, hogy a T.Á. -mal köt össze az élmény szokatlansága, és ha szórakoztat és inkább támogat, mint hátráltat a lényegre figyelésben. Ha úgy érzed, hogy neked az segít, akkor addig is a célodra gondolsz, és ez már akkor is segít, ha a varázserőt nem is vesszük figyelembe..

Legendák, atmoszférafürdő

Amiért sportedzőknek szóló anyagban azt írják: bíztasd a gyerekeket, olvassanak sporttal kapcsolatos könyvet, nézzenek ilyen filmeket, Pl. A hosszútávfutó magányossága. Mert megragad a világ, az érzés, a hangulat. Ha érdekel, kicsit érdemes lehet kóborolni az ausztrál, az indián kultúra álomfelfogásában, az álomjógában, csak az ize végett. (Persze, az értelmezésekkel, a sámánokkal, még Junggal is, de főleg Freuddal ésszel..)

Mit javasolna-játék

Nincs mit magyarázni rajta, a számodra legszimpatikusabb é/v általad tanult módszerrel megkéred a tudatalattidat, hogy egy kölcsönkért tiszta, új szemszög erejével segítsen téged egy probléma megoldásában. Ahány kultúra és szubkultúra, annyi néven nevezik a módszert: "Zen szellem, kezdő szellem", tanács az angyaloktól, az agykontrollosok vendég tanácsadót hívnak a laborba, a Hollywood -i filmek épp a megfelelő pillanatban indítják a vonósokat, majd egy szimpatikus mellékszereplő némi feszültséget keltő hallgatás után megkérdezi az érzelmi hullámvölgyében feredőző főhőst: "Mit tenne most XY? "

Önbizalomnövelésnek álcázott mentális maszturbáció

Egyszer véletlenül ezzel szórakoztam a T.Á. gyakorlása előtt, és azt gondolom, hogy része volt a sikerben. Azt hiszem, a "Hozzávalók - top 10 bejegyzés >Bajnok, verseny előtt< pontjával függhet össze.

Egy ismerőst kétszer ne vegyél fókusznak, szóval spórolj inkább velük. Ezt a trükköt csak ritkán érdemes használni, hogy ne menjen ki belőle a szénsav.

Papír, toll. A legközelebbi ismerősöd, miben tart téged bajnoknak? Vagy olyan idézőjeles bajnoknak, de nem cinikusan, hanem tényleg. Tutira van olyan. (De igen, van!) A név nem kell, csak a szakértelem, vagy tulajdonság, amit szerinte állatjól csinálsz. Több is, ha több van (de ne komolytalankodd el, mert akkor csak az idődet pazaroltad). A második leközelebbi ismerősöd? Lehetőleg ne ismételd magad, az ismerősök csak "szemszögek", figyelemfókuszok most. A következő legközelebbi ismerős? Ha meguntad, hagyd abba. Tartsd meg vagy dobd ki, ahogy jólesik. (Márhogy a papírt, nem az ismerőst!) Amire viszont komolyan érdemes odafigyelni: ne rombold le a szupermen-közeli élményt,  amit érezni fogsz, ha alapos voltál. Ezzel aludj el a T.Á. -hoz.

 

 

Na, csak elkészült!!

Ímhol a szerszámkészlet, azt veheted elő belőle, amelyikhez épp kedved van. Sok sikert, kreativitást, életörömet hozzá! Köszönöm a figyelmedet. Szép álmokat! :-)

 

 

3 komment

Címkék: hozzávalók

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr161967643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kósza4 2010.05.02. 07:11:02

Szia, Zápor. Érdeklődve olvasom a bejegyzéseidet, pedig nem is a T.Á. érdekel. Hanem a módszerek, ahogy könnyűvé teszed az egyébként uncsi gyakorlást. Matektanár vagyok, és nagy szükségem lenne jó módszerekre. A tieid - megfelelően adaptálva - használhatónak tűnnek. Köszi.

kardoklovagja 2010.05.05. 17:21:02

@kósza4: UNCSI? gyakorlas,tudd am mit beszelsz hehe.
Tudod te nagyon jol,hogy bar-mit fel-tudsz hasznalni.Modszer az nincs,viszont bar-mibol tudsz modszert csinalni.
En meg a /szar-bol is varat alkotok/
Vagy te olyan kreativ.
Merit-hetsz a sofor-irant erzett tisztelet-bol.
Az orom-erzes,jo-kedv mindig segitseged lehet.
Irtam eleget a vandor.hu a ,csakrameditacio topic-ban,meg a mer-ka-bah meditacio topic-ban.
Tudd meg,hogy nincs SZUKSEG modszerre,mert az mindig adja magat,es mindig mas,szabad valasztas .
Ahogy a sarkanynak is szabad-saga-ban all,ugy neked is.

kardoklovagja 2010.05.05. 18:55:53

@kardoklovagja: Van egy pont az onmegismeres-re egy k...a jol szemlelteto film.
Harcosok klubja.Bret Pit az egyik szereploje.
Milyen messzire,es mennyire kemenyen agrassziv megnyilvanulasok-on megy keresztul ,egy onmegismeresi folyamat.
Ez a film nem akcio film.
süti beállítások módosítása