Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

Stephen Hawking és a vasutas szakszervezet a terepasztalon

2010.04.19. 15:06 Zápor.

Olyasmi érzés, mint az esőerdő élővilágára gondolni a benne megbúvó számtalan, még felfedezetlen gyógyszer, hatóanyag, csodavegyület szempontjából. Bizsergetően örömteli és izgalmas. Kicsit hátborzongató.  Kicsit sci-fis. És a legszebb: hogy teljesen reális! :-)

Jöjjön tehát a "Mire lehet használni?" - lista. A végére úgyse érünk soha, de vágjunk bele..   Van kedved játszani?

 Tisztelt Kóbor Olvasó!

(Szia, egyébként! Örülök hogy megtisztelsz a jelenléteddel, és köszönöm!) Kíváncsi vagyok a véleményedre, amennyiben kedved van megosztani az ötleteidet, vissza ne fogd magad! :-) Barátságos mosoly és őszinte hála - előre is.

 Nemrég olyat játszottam egy barátommal, hogy kiválasztottunk valakit a közös ismerőseink közül, és elkezdtük felváltva sorolni, vajon az a bizonyos ismerősünk mire használhatná a bármelyik elalváskor T.Á. -ba lépés képességét, ha rendelkezne vele? Aztán újabb ismerősök jöttek, később híres emberek, a kérdés maradt ugyanaz. Dőltek az ötletek. És ami meglepő volt, hogy egészen újak is! Arra határozottan emlékszem, hogy 15 - 20 perc után olyan kedvet kaptam a tudatos álmodáshoz, mintha most tudtam volna meg hogy létezik. Jó volt. :-) Friss érdeklődés volt bennem, átjárt a kalandvágy, az az igazi, optimista, lobogó kezdő-lelkesedés.

Csak néhány a hosszú listáról, ami hirtelen eszembe jut:

  • A másnapi fontos tárgyalás előtt T.Á. -ban beléphet a másik fél testébe, és érezheti mit érez, hogyan gondolkodik, mi fontos neki. Lehet egy kicsit ő. Nem próbáltam, de tapasztalataim alapján biztos vagyok benne, hogy ilyenkor az ő hangján, az ő hanghordozásával, stílusában fog beszélni, mintha egy hangszert használna. (Érzed?? :-DDD) Olyan mértékben hangolódhat így a tárgyalópartnerére, ami máshogyan nem elérhető. (Itt szólok, hogy az így kapott infók csak a már eddig is tudott információk koncentrált felidézése, újrarendezése, semmi ezo, csak a kreatív gondolkodás hiperkifinomult formája. Bár, ez sztem egyáltalán nem "csak"... )
  • Gizdulhat társaságban olyasmivel, amivel senki más. Főleg akkor brutális az élvezeti értéke a dolognak, ha az illető egyébként is "gizdulós típus". Amikor nem sorozatot vagy pletykát, vagy az aktuális netes játékot adja előa kávéja fölött a gizdulókra jellemző zseniális dramaturgiával, hanem... Huh. El tudod képzelni, ahogy diszkréten elcsöndesednek a közeli asztalok, mert hallani akarják, pedig az ismerősöd határozottan halkan mesél...
  • A megszállott programozó, aki az éjszaka közepén a hatodik irányból fut neki egy adott problémának, és a harmadik ismerőse sem tud értelmes ötlettel szolgálni. Ok, akkor most szunyókál egy kicsit. Órát állít negyven perccel későbbre - biztos ami biztos - , majd "átlép", és odabent folytatja a programozást. "Az" a gondolkodási mechanizmusa, a "benti", teljesen más, mint az ébren használt. Mintha két agya lenne. Két teljesen eltérő metodikával működő, de ami tudás az egyiknek birtokában van, azt automatikusan tudja a másik is, csak eltérő módon használják őket. Ha egy aggyal nem tudja megoldani, nem biztos, hogy kettővel meg tudná. De az esélye egyértelműen megnő rá. (És: nem mellékes, hogy mindeközben alszik! Ami még egy programozónak is kell hébe - hóba.)
  • Nyelvtanulás. Létezik egy gyakori jelenség (bármilyen) álomban: az álmodónak tökéletesen élethű élménye, hogy sokkal magasabb szinten birtokol - és használ (!!!) egy adott képességet, mint a valóságban. (Elképesztően durva élmény, erről még majd úgyis mesélek.) Egyrészt gyakorolhat a beégés veszélye nélkül egy éppen tanult nyelvet, beszélgethet rajta, tehát hallja a másik felet is, és tényleges, életszerű a gondolatcsere is, másrészt megtapasztalhatja azt az élményt, hogy folyékonyan beszél azon a nyelven, amin a valós életben még nagyon nem. Emlékezetes, maradandó, örömmel idézed fel még sokkal később is, és roppant ösztönző, hisz már átélted, milyen az! :-) Teljes erejű emléked lesz egy olyan cselekvésről, amire még nem is vagy képes. El tudod képzelni, micsoda inspiráció a további tanuláshoz?
  • És a kedvencem: a hobbik. Az ember, aki azzal szórakozik, hogy különféle hobbikat próbál ki T.Á. -ban, sorra egymás után. (Hogy milyen érzés, amikor egy speckó papucsban a levegőben korcsolyázol a lakóhelyed környékén, arra most nem térek ki.) Szóval: a kedvenc unokatesóm, amint egyik reggel arra ébred, hogy virtuóz módon dobolt egy zenekarban, másnap úgy indul munkába, hogy előtte négyes fogatot hajtott, legközelebb (azonnal összeérő és hangulatosra öregedő) angolkertet épít, aztán tangó, aztán vasútmodellezés... Itt tartottunk az ötletekkel, és abban a pillanatban láttam a terepasztalt, a házacskákat, fákat, vasúti épületeket, sorompót, baktert... Azonnal tudtam, hogy olyan nincs, hogy az a bakter ne húzza meg a laposüvegét, a kutya neki fog szaladni a libáknak, azok méltatlankodva gágognak, a bakter káromkodik, a kocsisor dudál, páran kiszálnak... És a következő pillanatban láttam a srácot diszkréten nevetgélve támaszkodni a terepasztalra, amint egyezkedik a septében megalakított szakszervezet elszánt tagjaival, akik kis, táblákat lengető csoportba gyűlve igyekeznek kölcsönösen előnyös egyezségre jutni vele...

Szóval: Van kedved játszani? Kiválasztunk egy ismert személyt, lehet élő, meghalt, vagy kitalált, és jöhetnek az ötletek, hogy mire lenne jó az ő életében, ha képes lenne szinte bármelyik elalváskor T.Á. -ba lépni. Mondjuk kb. hetente cserélve a főhőst. Kik legyenek a személyek? Feldobom az elsőt, logikus, és eléggé hatásvadász választás:

 Stephen Hawking.

 Nos?...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: mire használná

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr301934450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JI · http://jalso.com 2010.04.19. 19:50:45

Hawking? Szerintem belerepülne egy fekete lyukba megnezni, hogy vajon milyen belülről :)

Egyebkent inspiráló a blog, remélem megmarad a lendület. Bár én sajnos egy egészen mas szinten vagyon T.A. terén, de azért érdekes olvasni.
Néha sikerül rajönnöm csak úgy spontán, hogy álmodom, de mindig eleg hamar szertefoszlik, (még mielőtt valami erdekeset csinálhatnék) és felébredek. Mintha valaki hirtelen lekapcsolná a villanyt; egyszercsak felébredek, és vége. :(

Közben meg azon gondolkodom, hogy akarna a franc még álmomban is programozni (nappal is azt teszem :))) ) - és valószinű nem is menne a szem fixáció miatt.

Zápor. 2010.04.21. 23:38:04

Szia!

Köszönöm, hogy megosztottad, ami eszedbe jutott.
Ezek szerint elég egyszerű kis észjárásom van. :-) Hawking -gal kapcsolatban felmerült ugyan a munkája, de csak futólag. Arra tippelnék, hogy először jó sok időt töltene olyan hétköznapi cselekvésekkel, amik számunkra kb. természetesek, de neki... Sport, tánc, egy kis hegyi séta, vagy csak valami egyszerű buli, "normál" képességű testben.. hogy egyéb nyilvánvalókról ne szóljak. Báár, el tudnám hinni, hogy jobban érdekelné egy fekete lyuk belseje.
Programozás és szem fixáció ügyben igazad van, erre nem gondoltam. És jó is, hogy felvetetted, mert elég logikus, hogy hamár be tud az ember lépni ilyen lehetőségekkel teli közegbe mint a T.Á., akkor mindenképp valami nagyobb, és 3d -sebb modellt használjon egy rendszeren belüli problémamegoldásra, minthogy ugyanazt a monitort nézze, ugyanazokkal a kis karakterekkel. Egy Avatar - féle, nagy, holografikus kivetítőt kölcsönkérhetne pl, csak lehessen kézzel mozgatni és változtatni az elemeket. A vasember tervezett így műszaki cuccokat, ha jól emlékszem..
süti beállítások módosítása