Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

Intenzív tréning 1. - Négyszínűek

2010.09.09. 01:38 Zápor.

 

A tréningről

Eredeti cím: Lynne Levitan & Stephen LaBerge - A course in lucid dreaming

Az eredeti szöveg angol nyelven itt található.

Amiket alább leírok, csak kiragadott vázlatpontok, és saját fejlesztésű kiegészítések, nem alkalmasak rá, hogy az olvasó pusztán ennyiből következtessen az eredeti anyag tartalmára; szóval:

Tiszteletteljes javaslat: amennyiben kedved van nekifogni a LaBerge féle tréningnek, igen célszerűnek tartom, hogy olvasd az eredeti szöveget, akkor is - sőt, leginkább akkor - , ha az angol tudásod ugyanolyan csapnivaló, mint az enyém. A saját használatra készített fordítás annyi plusz energiát, kötődést, átlátást ad, amit kár volna kihagyni. Főleg akkor, ha a bátor versenyző nem érti első olvasásra a szöveget, és küzdenie kell minden újabb mondatért. Megéri. Olyan mélyen épül tőle az elmédbe az ismeret, amit nem tudna elérni egy anyanyelveden olvasott leírás.

Az elv: Meggyőződésem, hogy minden egyes kis trükk, ami az eredeti tréning erejéből semmit nem von el, de időt spórol meg az elszánt nekirugaszkodó számára: csökkenti a terhelést, hosszú távon is vállalhatóbbá teszi a tréning igen komoly elvárásait. Ez által növekszik az esély rá, hogy a bátor versenyző nem adja fel félúton, végignyomja az egész brutál edzéstervet (hisz már nem is annyira brutál), és végül tényleg elnyeri a felekirályságot: rendszeres, akár naponta előforduló, szilárd, szófogadó tudatos álmok. :-) Eddigi élményeim afelé mutatnak, hogy a dolog működik, és megéri a belepumpált energiát.

Uf, beszéltem.

 

ELSŐ RÉSZ: Álomfelidézés

1.: Álomnapló vezetése, amíg tíz db. hosszabb álmot le tudtál jegyezni.

2.: Álomfelidézés - táblázat, amíg min. hét összefüggő éjszakán át fel tudsz idézni legalább két hosszabb álmot.

3.: Relaxáció: 10 perc alapos testi - szellemi ellazulás naponta, amíg biztosan, jól nem megy.

A részletek megtalálhatók az eredeti leírásban, itt most csak a saját fejlesztésű trükköket osztom meg:

  • Négyszínűek
  • Álomnegyedelés + paraméter felsorolás (keresztmetszeti vázlatok) + ikonok
  • 4d -s álomvázlat
  • különálló keresztmetszet lapok
  • álomfelidézés táblázat
  • ébresztések: 4 - 5,5 - 7 óra múlva
  • Agykontroll, vagy amit akartok

Négyszínűek

Csak négyszínű tollal írok. Figyelek, hogy legyen készenlétben + 2 db. tartalék, aminek mind a négy színe ok. Ha egy szín kiesett, már az "egyéb" kategóriába esik, álomjegyzetelésre nem használom többet. A színekkel plusz információt tudok kifejezni, ezáltal időt spórolok és sokkal átláthatóbbá teszem a jegyzeteim struktúráját. Emelkedő fontossági sorrendben: fekete, kék, zöld, piros. A fekete - kék "jegyzetelős" színek, attól függ hogy melyiket választom, hogy az adott infó "csak" leírandó, vagy jelentést, értéket is hordoz -e érzésem szerint a számomra. (Akkor kék.) Zölddel a szokatlan, fontosabb dolgok, alcímek, címek, stb., pirossal az igazi értékek: technikai infók magára a TÁ módszerre vonatkozóan, kiemelkedően fontos önismereti felismerések, jelek, használható gyakorlati tények pl. önmotiválással kapcsolatban, ilyesmi...

További előny, hogy ilyen módszerrel egyszerűen nem tudsz nem odafigyelni. Hogy el tudd dönteni, milyen színnel írd, ahhoz azonnal bele kell gondolnod, hogy vajon mennyire fontos az adott dolog számodra. Nagyobb kihívás, alapból strukturáltabb figyelem (a zombiüzemmód itt nem játszik), => kevesebb idő alatt erősebb hatás.

A színek konkrét kategóriát is jelenthetnek. Pl. később a "gyanús jelek" szorgos jegyzetelésekor 5 kategória szerint kellene értékelni a jeleket (nem baj, ha most nem érted), viszont egyszerűbb és gyorsabb, ha nem töltöget az ember minden egyes jelnél egy teljes táblázat sort, hanem egyetlen strigulát huzint a megfelelő álomjel oszlopába. Hogy a jel az öt kategóriából melyikhez tartozott, azt pedig a vonalka színe jelenti. Az első kategória: fekete vonalka, a második kék, a harmadik zöld, a negyedik piros; az ötödik pedig piros+"P" - betű-fül (P, mint Postlucid).

Színek segítenek az álomjel - ikonok első pillantásra gyorsan megtalálásában is. Nem baj ha nem érted, most csak képzeld el: Egy a4 -es lapon két függőleges sorban egyéni jelek, több mint 50 db.: ikonok, mint sok kínai kandzsi, vagy hieroglifa: a gyors jegyzetelést szolgálják, és minden reggel 10 -et, 20 -at meg kell találnod belőle. Célszerű, ha egy-egy álomjel - ikon mindig fix színű, így sokkal gyorsabb, könnyebb kiszúrni a többi között. Álomjelenként értékes másodperceket nyersz, és egy jobb éjszaka lesz 15 - 30 álomjeled. A négyszínű toll használatával nem kell jelenként egy teljes sort írnod folyóírással, elég csak a megfelelő helyre a megfelelő színnel behúzni egyetlen vonalkát.

És persze a rajzok: Az író szerint, ha kedved van, és szerinted segíteni fog, hogy később könnyebben idézz fel egy álmot, akkor készíthetsz hozzá rajzot is. Hasznos, szerintem is, ha nem kényszer, hanem tényleg csak akkor rajzolsz amikor szórakoztat. Talán még hasznosabb a folyóírással jegyzetelést megtámogatni - akár kiváltani - egy térbeli, tervrajz szerű, és időben bejárt útvonalat is tartalmazó álomvázlattal. Mindkettőnek a figyelemösszpontosító hatása, érdeklődést kiváltó összetettsége adja az erőt. Ez az erő fokozható, sűríthető, ha a különböző színekkel plusz dimenziót adsz a tevékenységnek: egyszerűen több agyterületet aktivál, jobban ráhangol az álmokra, ha valami egy helyett négy színt tartalmaz. Az aktív szín cserélése a tollon pedig egy egyetlen másodpercnél gyorsabb kis hüvelykujj mozdulat.

   A többiről bővebben ... Már nem mondok időpontot, elnézést a késésért mindenkitől. Folytatás remélem szerda felé, de nem biztos. Bocsi addig is.. :-S   

 

 

12 komment

Címkék: intenzív tréning

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr882281936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stalker-hacker 2010.09.09. 10:14:58

Nagyszerű! Eszembe se jutott eleve színes tollal írni, eddig utólag firkáltam bele markerrel. Hiába, no, aki igazán kepeszt, az a módszert is testreszabja. Első utam az írószerboltba vezet ma, munka után. :)

Egyébként én csillagokkal szoktam jelölni a T. Á.-kat, és annyi csillagot teszek mellé, ahány aspektusa teljesült a tudatosságnak Paul Tholey beosztása szerint. A csillagok száma egyszersmind kifejezi a tudatosság mértékét is.

Egy "hétcsillagos" álom tehát az alábi feltételeket kell, hogy teljesítse:

1. A tudatállapot felismerése
2. A döntés szabadsága
3. A tudatállapot tisztasága
4. Az érzékek tisztasága
5. Az éber életre való emlékezés
6. Az álomemlék tisztasága
7. Az álom jelentésére való rákérdezés az álom során

stalker-hacker 2010.09.10. 19:33:31

Zápor! Ha érdekel La Berge: Exploring the World of Lucid Dreaming c. könyve, és ha nincs meg neked, szívesen elküldöm mélben vagy felteszem vhova, ahonnan letöltheted.

fortisbarat 2010.09.10. 20:55:43

@stalker-hacker: Szia Stalker ! És ez magyar nyelven ?

Zápor. 2010.09.10. 22:24:31

@stalker-hacker: Ezer hála és köszönet, nagyon jó lenne, kösziköszi!! :-)
Még nem ugrottam neki, ezért nem is kerestem. De ha ilyen kellemes népmesei segítőkkel futok össze, akik felajánlják ami kell nekem, amikor épp keresni kezdeném... :-)) Nagyon örülnék neki, köszönöm. Ha valahonnan le tudom tölteni, az is ok, meg ha elküldöd (nem tudom, mennyit enged a gmail), az is tök jó. Köszi, még egyszer.
És tetszett a csillagozós módszered is, eddig csak azt tartottam számon, hogy van -e TÁ -mom egyáltalán, de teljesen logikus minőség szerint megkülönböztetni őket, minimum azért, hogy tudja az ember, mire is törekszik legközelebb.

stalker-hacker 2010.09.11. 04:01:26

@Zápor.: mélben ment, a fórumos adatlapodon megadott címre. Használd egészséggel!

Zápor. 2010.09.11. 16:19:44

@stalker-hacker: Hála, hála, virágszirom szórás és színesre festett ünnepi elefántok...

Belepillantgattam miközben elmentettem a tanfolyami cuccok közé, izgalmasnak ígérkezik. :-)

stalker-hacker 2010.09.12. 16:22:44

folytatás mikor lesz? Én ugyan csináltam korábban ezt a tréninget, ettől függetlenül nagyon inspiráló és motiváló, ahogy felfolgozod az anyagot. És ahogy azt La Berge mondotta valahol, a T. Á. gyakorlásában az egyik legfontosabb (ha nem a legeslegfontosabb) tényező éppen a motiváció.

Zápor. 2010.09.13. 15:16:03

@stalker-hacker: Szerintem a héten, de nem egészen biztos. Ösztönöz, hogy van akit érdekel, köszönöm, hogy ezt meg is osztod.
Szóval, remélem szerda felé.

A Nikk 2010.09.29. 07:57:26

Mi a pálya, Zápor? Én kepesztek rendesen, elkezdtem olvasni a Exploring the World of Lucid Dreaming c. könyvet is angolul.... Rájöttem, hogy értem. :)

be1ne2dek (törölt) 2010.10.03. 15:20:43

Szia
Rátaláltam erre a blogra, elolvastam minden bejegyzést, és nagyon jól leírod a dolgokat :)

még csak most ismerkedek a tudatos álommal, köszi a sok jó módszert amit leírtál.

Zápor. 2010.10.07. 17:27:49

@Zoly93:
Szívesen, remélem találsz hasznosat közöttük. :-)
süti beállítások módosítása