Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

Írni vagy nem írni?..

2010.06.26. 20:20 Zápor.

 

Igaz -e, hogy a fegyelmezett álomnapló írás hasznos? Igen.

És igaz -e, hogy a fegyelmezett álomnapló írás káros? Igen.

 

"Csapj mindent a falhoz, és meglátod, mi tapad meg rajta!"

Timothy Ferriss fogalmazta meg így az elvégzendő tevékenységek kiválogatásának módszerét. Erősen szimpatizálok az úriember nézeteivel. :-)

Elterjedt vélemény, hogy ha komoly terveid vannak az álmaiddal, semmiképp nem sunnyoghatod el az álomnaplót. Sokáig egyetértettem ezzel. Ma már nagyon nem.

Igyekszem bármit felkutatni és kipróbálni, ami közelebb vihet a célomhoz, ezért sokféle módszer, trükk van a repertoáromban. Ezt hasznos dolognak érzem, egyrészt mert mindenki különbözik, és hogy épp számomra melyik módszer hatásos, azt csak akkor tudhatom kb. biztosan, ha kipróbáltam. Másrészt, mert se nem hasznos, se nem kellemes olyasmit csinálnom, ami már nem dob fel, nem élénkíti automatikusan, ösztönösen fel a figyelmemet. Lehet, hogy mindhárom (öt, nyolc...) módszert megunnám külön - külön, míg ha váltogatom őket és nem csak azt használom, amit a leghasznosabbnak vélek, akkor a változatosság nyújtotta pluszenergia jóval felülmúlja egy "legjobb", de kizárólagos módszer hasznát.

 Azt hiszem, annál nagyobb pazarlást nem művelhetek a témában, mint hogy lusta legyek gondolkodni, és az elszürkülő, rámpenészedő rutinok kiöljék a gyermeki lelkesedést, kíváncsiságot az egészből. Szóval. Érdemes írni, ha szeretsz írni. És amikor éppen szeretsz írni. Viszont ilyenkor célszerű jól megválasztani, hogy mit írjon az ember. Klasszikus álomnaplót nagyon sokat írtam, hogy hogyan érdemes, és milyen trükkökkel sűríthető, hogy több energia jusson a jobb részekre, az egy külön bejegyzést igényel. Írd azt, ha épp attól kattansz rá jobban az álmaidra. Semmiképp nem tartom hasznos húzásnak viszont, ha kötelezővé teszed magadnak. De a napló csak egy a lehetőségek közül - talán nem is a legcélravezetőbb..

Igyekszem figyelni rá, hogy egyetlen elv vezessen, a "ha már írok.." -ügyben:

"Mi az, amit ha leírok, akkor jelenleg a leginkább felfűtené bennem a tudat alatti lelkesedést a tudatos álmodás iránt?"

Hangsúlyoznám a "jelenleg" -et. Érdemes figyelni a változatosságra. Magamról pl. tudom, hogy ha erre a kérdésre harmadik alkalommal is ugyanaz a válasz jut eszembe, az gyanús. Olyankor legtöbbször nem figyelek oda, és hagyom, hogy reflexből a megszokott dolgot válasszam a frissebb szellemi élmény helyett.

Végül, a pillanatnyilag eszembe jutó rangsor, hatáskiváltás - erőssége - sorrendben (az első három leírása itt):

  • transzplantáció
  • "Miért" füzet
  •  elakadásjelző
  • napló, de olyan, ami nem álmok leírását tartalmazza, hanem egy nap max 8 - 10 szóban összefoglalom benne, a "következő lépést", hogy mire figyeljek oda legközelebb, amivel az jobb lesz, mint a mai próbálkozás.
  • vázlat: max 1 oldal, mintha emlékeztetőt írnál magadnak egy előadáshoz, a "TÁ gyakorlati kivitelezése - buktatók és megoldásaik" - témában.
  • "véleménycsere" darabja: pl. fórumbejegyzés, levél
  • "ajándék lista" : mostani pillanattól visszafelé haladva, felidézni néhány közelmúltban átélt TÁ -ot, és leírni, milyen "ajándékot" kaptam tőle. Egy álomhoz min. egy, max négy - öt db. Például: az öröm, mikor tudatosult, hogy akartam, és megtettem, ez most - igen - ez most az. Vagy: a rajzlapon mozgó vonalrajz élménye, a körülöttem levő idő lelassításának élménye, jó ötlet egy ébren visszatérő feladattal kapcsolatban, a víz alatti fák látványvilága, újonnan beköltözés -érzet, az, hogy ébren is emlékszem arra a bizonyos nézőpontra xy -nal kapcsolatban, amire álmomban épp ő hívta fel a figyelmem, így mindenkinek jobb, mert toleránsabb vagyok vele, stb, stb...

1 komment

Címkék: trükkök

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr922112222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortisbarat 2010.07.19. 10:43:36

Régebben nem vezettem állomnaplót . Ez nem befolyásolt abban , hogy a fontos álmokra ne emlékezzem . Ma már vezetek álomnaplót és néha visszanézve fontos összefüggéseket vélek felfedezni egy egy álom kapcsán , amiről nem is gondoltam , hogy fontos lehet . Minden része a kirakónak hozzá told egy egy kicsike részletet . Véleményem szerint , mindegy , hogy vezetünk e álomnaplót e vagy sem , de ha komolyan érdekelnek az álmok üzenetei , akkor fontos lehet .
süti beállítások módosítása