Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

A belső kópiák napja

2010.05.14. 10:27 Zápor.

Találós kérdés: Hogyan gyakoroljak be egy cselekvést, amire még nem is vagyok képes? A tettek ismétlődni akarnak. - mondják a hozzáértők. Ha az ember valamit megtesz, a biológia törvényei miatt durván növekszik az esélye, hogy legközelebb is megtegye. A cselekvés pontos kópiáját - mint egy kész sínpályát - őrzik az idegsejtjei, és mivel már ismerős útvonal, "járt út": szívesebben használják, mint bármilyen járatlant. Amikor próbálkozom de nem sikerül, akkor egyre erősebb mintát gyártok, a kudarchoz vivő kerékvágást mélyítem, teszem egyre könnyebben járhatóbbá, és nehezebben elhagyhatóbbá.

Akkor?

Szerintem a válasz: a szimuláció.

DE: minden más kicsit is használhatónak tűnő válaszra is kíváncsi vagyok! Ha eszedbe jut bármi kósza ötlet, bármilyen halovány vagy bizonytalan is, megtisztelnél vele ha megosztanád. Kitudhassa... :-)

Be tudok lépni tudatmegőrzéssel T.Á. -ba. - Amikor be tudok! Ha meg nem, akkor nem. Szóval, bár a helyzet biztató, ez nem az a képesség, amit birtokolni vágyom, még csak annak valami jelzés értékű árnyéka. A biztos tudatos elalvás. Arra hajtok. :-)

Szerencsére az agy - cselekvési kópia szempontjából - nemigen tud különbséget tenni valós és alaposan elképzelt tettek között. Úgyhogy...

A hipotézis: ha egy tényleges próbálkozásra - ami lehet sikertelen is - jut három valósághűen elképzelt belső szimuláció, ami viszont biztosan sikeres, akkor egyre rutinosabb leszek olyasmiben, amire még nem is vagyok képes.

Az eredmény: ma kiderül..

A kísérlet menete: ébren töltött időmben..

  • minden óra 05 - 15 -ig agykontrollos vagy NLP -s programozás a már elért állapot, biztosan birtokolt képesség (első sorban napközben élvezett) előnyeiről;
  • 35 - 45 -ig sportolók által használatos mentáltréning, a sikeresen végrehajtott teljes cselekvéssor helyes, ideális lépéseit rögzítve.
  • Megunásgátló: mindkét tíz perces blokk előtt (tehát 00 - 05 -ig és 30 - 35 -ig) az utána jövő technika csiszolása - olvasni róla, fejleszteni az elméleti ismereteimet a témában. Az az öt perc előtte (tapasztalataim szerint) pont elég lelkesedést, felfrissített meglevő tudást, kipróbálandó új apróságot: pont elég friss szelet biztosít a következő útszakaszhoz.

Már elkezdtem; volt pár megszakítás akkor is, mialatt az eddigieket leírtam. Pár óránként helyzetjelentést fogok adni.

Folyt. köv. (ugyanebben a bejegyzésben) - nemsokára.

  15:28  

Na MOST érzem, hogy haladok. :-D Fárasztó, de határozottan olyan benyomásom van, hogy minden egyes lejátszott mozi valósághűbb valami kis részletben az előzőnél. Pl. szépen kiderült, hogy bizonyos lépéseket a folyamatban azért nem tudok vizualizálni, mert nincs is határozott álláspontom, hogy mi a célszerű lépés... Így meg nem csoda, ha gondok vannak a megvalósítással.. :-D

  • Egyáltalán fel tudjam sorolni a pontos lépéseket, hogy azután el tudjam képzelni! Itt kezdődik.
  • Az utolsó lépések, meg a kész T.Á. -ba lépés utáni "jutalom", amikor szétszéledek élni a lehetőségeimmel aktuális hangulatom szerint - nos, fontosabb, mint hittem volna. Az eleje megy, azt már jól ismerem, de most a bőrömön éreztem, amit pl. ugrásoknál mondanak: hogy ne csak a mozdulatot lásd, hanem mikor megállsz utána szilárdan a végén, és büszke vagy, azt is! Az első mentáltréningnél kiderült, hogy a végét egész nehezen képzelem el, annak ellenére, hogy többször sikerült már. De sose úgy élt bennem, mint összeszedett nyugtázása egy jól végrehajtott gyakorlatnak, hanem mint kapkodó, hitetlen örülés valami szerencsés véletlennek. Erre épp ideje volt rájönnöm.
  • Érzem, hogy hasznos volt időben összehúzni pár percbe a folyamatot. Az a cél, hogy egyre inkább átváltozzon a mostani sokáig próbálkozós, sokáig vergődős, nagyon elfáradós cselekvés-emlék olyanná, mint egy konkrét cselekvés: elhatározom, bemelegítek, összpontosítok, nekifutok, ugrom és.. Megvan! Ennyi.
  • :-D És vicces, hogy mennyivel jobban odafigyelek a normál napközbeni tevékenységeimre. Muszáj összeszedettebben cselekednem a szokásosnál, mert negyed órába bele kell férnem. "Jé, hogy így is lehet, mit szöszöltem ezzel annyit.. " :-DDD

Szóval egyelőre élvezem. Majd meglátom mi lesz hat óra múlva, mikor a fülemen folyik ki az agyam..

  20:50  

Fáradt vagyok és ingerült. Túl a délutáni alvásomon, ami nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Ráadásul egyszerűen elfelejtettem valami tök fontos magánéleti dolgot, mert másra figyeltem; ami szintén bosszantó hiba volt részemről.

Hmm. :-( Hullámvölgy. Remélem az alja.

  2:33  

Idáig mindenképp kiderült annyi számomra, hogy a gyakorlatok összerendezik és letisztítják a teljes képet. Ami jó. Fárasztóak, de ez nem baj. Határozottan elkeseredés és kudarc érzésem van, ami... ami nem tudom. Vagy semmi köze az egészhez, vagy a fölösleges munka illúziója váltotta ki. Küzdök mint egy megszállott aranybányász, de most csak sár van meg szikla.

Szerencsére a makacsság hírhedten meghatározó tulajdonságom, ezen is át fog vinni, reggel már örülni fogok, hogy rászántam a napot. Még mindenképp előttem az éjszaka, és roppant kíváncsi vagyok hogyan alakul. Azt hiszem a benyomásaimat jelenleg úgy foglalnám össze, hogy..

A kezelés sikeres, hasznos, de nagyon kimerítő.  

Most húzok aludni.

  Másnap ébredés után   

Összefoglalva:

Vegyes érzések. Két sikertelen alvás, rosszkedv, némi csalódottság. Azontúl azt érzem is, meg a tapasztaltak alapján logikus is, hogy

  • mindkét féle mentális gyakorlat hasznos, a teljesen eltérő témájuk miatt kölcsönösen erősítik egymást. Csak az egyik vagy a másik nem volna ilyen erős. Így
  • váltogatva őket. Ezen nem változtatnék. Hogy egymás után hányszor érdemes... Egy egy db, vagy csak egyetlen gyakorlat is használ. Azt is éreztem, hogy
  • ha rövid időn belül többedszerre csinálom, az valami másféle, fejlődő hatás, egy - egy alkalommal nem kivitelezhető. A kis időközökkel végzett ismétlés valami egyedi, építő pluszt ad az egészhez, azt nem volt butaság kipróbálni. Viszont:
  • CSAK ameddig jól esik, amíg kalandos, amíg nem valami muszáj dolog.
  • Arra tippelek, hogy minél távolabb van a tényleges elalvástól, annál jobb. Az összpontosításba belefárad az agy, ha nem tudja kipihenni magát pont a lényegre nem jut energia.
  • Ja, és a megelőző öt percek: nagyon kellenek! Valami olyannal érdemes tölteni, ami tényleg plusz infó, de lelkesít is, feldob, kedvet csinál a gyakorlatokhoz. Esetleg érdemes lehet valahová jegyzetelni a megragadó ötleteket, így kézzel fogható, (a nyilvánvaló hasznán kívül) látható is a fejlődés.

Szólj hozzá!

Címkék: trükkök

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr292002191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása