Álomidő - a tudatos álmodásról

Hogy inspiráljon. Téged. Engem. Trükkök, tapasztalatok, élmények. Mert megtanulható. Lehetséges úgy elaludni, hogy közben tudatodnál maradsz, és amikor álmodni kezdesz, tudod, hogy épp álmodsz. És akkor... Bármi. Csak így egyszerűen: bármi, amit képes vagy elképzelni. Olyan valóság mint a "kinti", csak szót fogad neked. Mit szeretnél? Mi a három legféltettebb vágyad? Nem baj, ha lehetetlen. Nem baj, ha sose mondanád el senkinek. Utakat keresek arra a bolygóra, ahol az utazót élete legkülönösebb bulija várja. Érzed? :-) Jössz? :-)

Utolsó kommentek

  • álomontológus: Sziasztok! Nem tud valaki Záporról? Én nem voltam tagja az Álomműhelynek, de érdeklődve olvastam ... (2012.09.21. 14:31) Berobbanás
  • kergezerge: Ezt most hirtelen nem olvastam végig, csak erre guglizódtam, majd visszatérek, most csak annyit sz... (2012.04.05. 16:27) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • Zápor.: Jó, jó, jó!! :-) Próbálkozz vele, Fortis! Örülnék ha láthatnám az álomrajzaidat! Az se baj, ha csa... (2011.09.05. 11:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Nekem tetszetősek ezek a rajzok . Na csak a kézügyesség , azzal van számomra a baj . Kétbalkéz :) ... (2011.09.03. 15:46) Képek, tisztelet, játék (ismét :-D )
  • fortisbarat: Hú aztamindenit , de jó ez a kép ! És az álom maga is . Ezt a képet te festetted ? Nagyon tetszik ! (2011.08.24. 06:57) Zöld-arany falu és kerekasztal
  • Utolsó 20

Transzlogikai vegyessaláta, pragmatikus gyíkemberrel

2010.04.23. 13:49 Zápor.

 Sokszor kívántam azt, hogy legyen egy másik fajta gondolkodásom is. Megtartsam a sajátomat, de ha akarom, átkapcsolhassak, mint hogyha lakna egy segítőkész földönkívüli entitás is a koponyámban. A másik fajta gondolkodást úgy értem, hogy teljesen más. Nem úgy, mint amikor különböző hangulatban, érzelmi állapotban, vagy különböző gondolattartalmak hatása alatt (pl. mély átéléssel eljátszva, hogy valaki más vagy) nyilvánvalóan máshogyan is gondolkodik az ember... Nem. Alapjaiban, metodikájában, építőelemeit tekintve, mint rendszer: legyen más „faj”. Nem egy tacskó és egy juhászkutya közti különbséget kerestem, hanem minimum egy struccot. Nem egy másik színű autót akartam, vagy másik típust vagy márkát, hanem egy hajót:

Mindkettővel el tudsz jutni ugyanoda, de vannak helyek, ahová csak az egyik, vagy csak a másik visz el.

"Transzlogikának nevezik azt a sajátos gondolkodási utat, aminek a lényege, hogy a gondolkodó alany keresztüllát az ellentmondásoktól hemzsegő helyzeten, és nem akad meg, gyorsabban jut helyes következtetésre, mint a formális logika alkalmazásakor."

Mérő László

Az álom - a tudatos is - hemzseg a transzlogikus huszárvágásoktól. Ugyanazt a szakmai problémát (erősen hiszem, hogy bármilyen szakma,) T.Á. -ban vizsgálva olyan megoldásokat kaphat az ember, amiket sehogy máshogy. Nem biztos, hogy jobbat. Csak alapjaiban eltérő metodikával születettet, ami elvileg dupla akkora esélyt jelent a sikerre. De legyen csak 150%, vagy csak 120%. Az is nagyon durva!!

A transzlogika eszközként való elérhetőségét tartom a T.Á. talán legkomolyabb hasznának.

Készítettem sebtiben egy kis friss, tavaszi transzlogikai vegyessalátát, jó étvágyat:

"...amely absztrakt problémáknak saját világukban logikus megoldásához vezet."

"Számos jel arra vall, hogy a transzlogika normál tudatállapotban is jelen van, és problémamegoldó gondolkodásunkban fontos szerepet játszik."

"...spontán tolerancia jön létre a környezet furcsaságai iránt."  

(Ha belegondolunk, - kicsit eltérő közegbe helyezve a kijelentést -, tulajdonképpen ez a saját populációnkban viszonylagos boldogságban élés és meg nem bolondulás elsődleges feltétele..)

 "A transzlogika állapotában léteznek a megismerésnek, a gondolkodásnak talán nem a szó hagyományos értelmében logikus, ám mégis egyértelmûen értelmes és okos útjai. A transzlogikát eredetileg csak egyfajta, a hipnózisra jellemzõ állapotnak tekintettük, és nem igazi logikának, azaz következtetési módnak. Mostani eredményeink azonban valószínûsítik, hogy valóban beszélhetünk transzlogikáról a "logika" szó szokásos, eredeti értelmében is, mint az okos következtetés egyfajta módjáról, akkor is, ha jelenlegi ismereteink szerint még nem tudjuk formálisan meghatározni, miféle úton-módon mûködik."

Egy klasszikus példa, hogy átérezhetőbb legyen a jelenség:

" (...) A kísérlet kezdetén az alany melletti széken egy laboráns ült. Amikor az alany mély hipnózisba került, a laboráns csendben eltávozott, otthagyva az üres széket. A hipnózis során a hipnotizõr ezt mondta az alanynak (amivel voltaképpen egy szuggesztiót adott, amit a hipnózisban levõ személyek érzékelnek is): "Emlékszik, a hipnózis elején ott ült maga mellett a laboráns. Továbbra is ott ül, és jegyzetel. Nézze meg, látja?" Itt még nem mutatkozott különbség az igazi alanyok és a szimulánsok között. A szimulánsok is érzékelték a hipnotizõr szavainak szuggesztió voltát, és azt mondták, hogy igen, látom. Ezután a hipnotizõr ezt kérdezte: "Lát-e valami érdekeset a széken?" Volt mit látni: a szék támlájára valami különöset ragasztottak (mondjuk, egy kék elefántot), amit azonban a hipnózis kezdetén a laboráns eltakart. És ezen a szimulánsok ismét lebuktak: õk azt mondták, hogy nem látnak semmi érdekeset. Ez persze logikus, hiszen a laboráns nem átlátszó. De a hipnotizáltak felkiáltottak: Jé, ott van egy kék elefánt! Eltûnt volna a laboráns az igazi hipnotizáltak elõl? Nem tûnt el, csak abban a pillanatban éppen nem volt érdekes számukra."

...és azt hiszem itt a lényeg:

"A név egyik fele könynyen érthetõ: persze, hogy valamiféle transzállapotokkal kapcsolatos dologról van szó, hiszen normál tudatállapotunkban nem így gondolkodunk. Kérdés azonban, hogy mi ebben a logika? Elsõ közelítésben azt válaszolhatjuk erre, hogy a hipnotizált  valójában sokkal logikusabban jár el , mint a szimuláns: nem kerül ki átjárható dolgokat, nem tagad le jól látható érdekességeket. Helyesen követi az õt körülvevõ dolgok logikáját."

Végül egy saját élmény.

Néhány éve eléggé zord időket éltem. Akkor (szerintem) a tudatalattim úgy döntött, hogy bármilyen segítség elkel, és lett egy visszatérő álombarátom - az egyetlen, azóta se volt több. Egy máshonnan ismert karakter képezte az alapját, akit az elmém mélyebb része valamiért ideálisnak ítélt a feladatra. Persze, ez a bizonyos elmerész továbbcsiszolta, kidolgozta a részleteket, az egyébként az agyamba tömködött kultúrantropológiai, politikai, etológiai meg kitudjamilyen ismeretek alapján...

Trax, a 2,5 méter magasság körüli gyíklény, a helyőrség kapitánya. Egy éjjel egyszercsak ott sétáltam vele egy nappalaimból ismert helyen, és nagyon vitatkoztunk... Felébredés után durván megdöbbentem. Trax?? Eszembe nem jutott volna magamtól, a listára se került volna, ha döntenem kéne, hogy kivel akarok álmodni. Aztán pár nap múlva megint jött, aztán már úgy feküdtem le esténként, hogy hátha...  Néhány hónapig olyan beszélgetéseink voltak néha, ami azelőtt se, azután se senkivel. Ez nem egy kifejező dramaturgiai fordulat, szó szerint értsd. Igen, tudom, hogy mennyire hangzik viccesen, de azokban a cudar napokban a józan ész és a nyugalom szigetei voltak a beszélgetéseink, tényleg olyan jól estek, mint a nagyon lázas embernek egy hideg kéz. Hideg volt, cinikus, metszően racionális és elképesztően intelligens, olyan furcsán, nem emberi metodikával, ahogyan az egy tudós hüllőtől elvárható.

Aztán jött a meglepi:

Traxot háromszor vagy négyszer hallottam beszélni EGYSZERRE több nyelven. Úgy indult, hogy növekvő átéléssel vitáztunk valamiről, érveltünk a másik fél ellen egyre nagyobb lendülettel, és végül mikor eléggé belefeledkezett a mondanivalójába, hallhattam úgy kifejezni magát, ahogyan gondolkodik. Drasztikus, szürreális, máshoz nem hasonlítható élmény. Mint mikor valaki egy vita hevében automatikusan átvált az anyanyelvére. Előre megjegyzem, hogy tökéletesen értelmes volt, amit mondott, ez benne a durva. Magyarul, németül, latinul, angolul és egy kitalált nép kitalált nyelvén (ami olyan, mint a tünde vagy a klingon, és) amiből ismertem néhány, jellegzetes mondatot. Első alkalommal annyira megdöbbentett az a katyvasz ami kijött a száján - ráadásul közmondás meg gyerekmondóka részlet is volt benne - hogy meg se tudtam szólalni, csak bámultam. Anélkül válaszolt, hogy fel kellett volna tennem a kérdést: Nem, nem szivat, és rendben, mindjárt elmagyarázza. És elmagyarázta! :-D És minden alkalommal el tudta magyarázni, és így, kifejtve már teljesen logikus volt. Szépen, ovisan dekódolta nekem, szavanként, szerkezetenként, stb. Általában egyetlen, összetett mondat volt az eredeti. Egy db. emberi nyelven, "hagyományosan" kifejtve viszont, úgy, hogy ne vesszen el belőle információ, egy - másfél oldal lett volna.  A trükk:

Trax hüllő. És bár bőven van olyan intelligens a faja, mint az ember, de teljesen más alapokból kifejlődött logikával gondolkodik. A kettőt nem lehet jobb - rosszab szempontból összehasonlítani, mert annyira más, hogy félrevezető egy mértékegységgel mérni. Ők evolúciósan is, és az egyedfejlődésük során is nyelv nélküli intelligenciát fejlesztettek ki, szemben az emberrel. Közvetlen gondolatátvitellel kezdtek kommunikálni egymással, amikor ezt a szociális evolúciójuk már megkövetelte. A gondolkodásuknak nem hordozó közege a nyelv, ezáltal nem is akadálya. A nyelvhasználat csak akkor lép a képbe, ha egy gyíklény nyelvhasználó fajjal akar kommunikálni, tehát az ő "idegen nyelv tanulásuk" MAGA a nyelvhasználat.

Namost. Az ember, ha elég magas szinten megtanul több nyelvet, akkor tudja váltogatni, hogy épp milyen nyelven gondolkodik. De: egy nyelv kell hozzá. A gyíkok eleve nem nyelven gondolkodnak. (Figyelmeztetés, mielőtt felrobban az agyad: NE próbáld elképzelni, mert nem tudod. Épp ez a lényeg!! :-D ) Tehát, amikor hirtelen emberi szavakká akarják formálni a mondanivalójukat, úgy képesek használni a nyelveket, ahogyan alapvetően nekünk is érdemes lenne, ha képesek lennénk rá: mindegyikből automatikusan azt kiválasztani, amit adott tudattartalom átadásához leginkább érdemes. Más nyelvből a mondatszerkezetet, szórendet, (a struktúrát), más nyelv kis szavacskájával pontosítani az igeidőt, és a szavakat természetesen aszerint válogatni, hogy a rendelkezésre álló öt különböző szókincsból ugyanazt melyik nyelv szava fejezi ki legpontosabban. És akkor a bonyolult metafórákra, utalásokra, logikai bakugrásokra ki se térek... (Ld. mit keres egy vastagon stratégiai, politikai mondatban a Kiskacsafürdik, ÚGY, hogy adott utalás kifejezésére valóban az volt a leggazdaságosabb megoldás...)

Hogy milyen bódító dolog egy ilyen után felébredni.. :-) Imádtam! És ott volt hozzá a tudat, hogy azért ez az egész, mégiscsak az én agyam kreálmánya! :-D

Aztán a baj elmúlt, Traxra nem volt már szükség, és sose jött többet. És elhiszed, ha azt mondom, hogy baromira hiányzik? Azóta is, most is, amikor eszembe jut? Azóta se, egyszer sem "idéztem elő" hogy álmodjak vele, többek között attól volt olyan különleges, hogy szabadon jött, és szabadon tűnt el végleg. Igen valószínű, hogy el tudtam volna érni, akár ha ébren teszek az ügyért, akár magán, a tudatos álmon belül, hogy azonnal felbukkanjon. De nem akartam, tiszteltem annyira, hogy szabad akarata legyen, imádtam, hogy akkor jön, amikor ő akar, valamit végérvényesen elvesztettem volna, ha erőszakkal belenyúlok a folyamatba. Amellett: (igencsak materialista) szellemi képességeim teljes birtokában pontosan tudtam, hogy - máshonnan nézve - nem is létezik!! :-D Akkor ez most transzlogika?

1 komment

Címkék: felhasználás álomélmény

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosalom.blog.hu/api/trackback/id/tr371945372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardoklovagja 2010.05.06. 11:59:11

Hat szeduletes-en csodalatos,es merhetetlen gazdag a lehetosegek hasznalata.
Gondolj bele Zapor.Es a lehetosegek mit-tudom en hany szazalekaban gondolkodunk,a teljes-segek-hez kepest.Amit meg ra-adasul meg megszoroz-hatjuk a vegtelen-nel.
Egyszeru-en meg bele-gondolni is szeduletes,mekkora /ter es ido/all a BETOLTES-re.
süti beállítások módosítása